Zorg en ondersteuning

Zorg en ondersteuning
 

Samen maakt ons sterk

Onze school maakt deel uit van CPOB. 

Onze kwaliteitcoordinator heeft alle kinderen in beeld en staat in nauw contact met de stafmedewerker onderwijs& kwaliteit van CPOB. Twee keer per jaar zijn er inhoudelijke gesprekken tussen de schooldirectie, de kwaliteitscoordinator, de bestuurder en de stafmedewerker onderwijs& kwaliteit.

 We streven ernaar alle kinderen passend onderwijs te bieden. Daarom zijn we aangesloten bij het samenwerkingsverband Betuws Passend Onderwijs (BePo). Op onze school willen we al onze kinderen de ondersteuning kunnen bieden die ze nodig hebben. In een enkel geval hebben we daar externe hulp bij nodig. Op deze manier kunnen leerlingen die specifieke ondersteuning nodig hebben toch op de eigen basisschool blijven.

Soms kunnen wij, ondanks extra hulp, niet de benodigde ondersteuning bieden. Binnen het samenwerkingsverband wordt dan naar de beste onderwijsplek voor het kind gezocht. Vaak gaat het om zeer specialistische ondersteuning.

 

Hier staan wij voor!   
 

Wij dragen als team gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het leren en ontwikkelen van onze leerlingen; Ook leerlingen dragen in toenemende mate verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces. Dit zien we door onder andere bij rekenen door vooruit te toetsen, zodat leerlingen en leerkracht zicht krijgen op de beginsituatie en de nog te leren doelen. Onze leerlingen leren omgaan met uitgestelde aandacht en het oplossen van problemen. Leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben (zowel op cognitief vlak als gedragsmatig) worden in het team besproken. Zo delen we kennis en verantwoordelijkheid met elkaar. Dit geldt ook voor de schoolopbrengsten.

 

Kwalitatief goed onderwijs zorgt voor optimale kansen voor onze leerlingen. We geven lessen volgens directe effectieve instructie. Doelgericht werken en differentiatie zijn hioerbij belangrijke elementen. Het onderzoekend leren staat centraal bij het integratieve zaakvakonderwijs. Verder bieden we een gevarieerd aanbod bij de creatieve vakken. Wij hebben op school een mooie Make-it space waar de leerlingen uitgedaagd worden op creatief en technisch gebied.  

 

Wij vinden het belangrijk - mede vanuit onze christelijke identiteit - dat de leerlingen maatschappelijk betrokken zijn, hulpvaardig en verschillen respecteren. De leerlingen kijken het jeugdjournaal en samen bespreken we maatschappelijke items. De school vervult een sociale rol in de dorpsgemeenschap. Zo bereiden de leerlingen elk jaar een etentje voor gepensioneerde dorpsgenoten, de bewoners worden uitgenodigd op projectavonden en er is overleg tussen de verschillende verenigingen om gezamenlijk de leefbaarheid van het dorp te vergroten. Ook zamelen de leerlingen geld in voor een sponsorkind en heeft de school heeft 1x per jaar een inzameling voor een goed doel. Rond Kerst wordt er een kerstbakje gemaakt en uitgedeeld aan dorpsgenoten.

 

Leerlingen (en leerkrachten) leren veel van elkaar. Samen werken stimuleert de betrokkenheid en een actieve deelname. Belangrijke uitgangspunten zijn gelijke deelname, individuele aanspreekbaarheid, positieve afhankelijkheid en simultane interactie. Coöperatief leren (samen leren) bevordert ook de sociale vaardigheden en draagt daardoor bij aan een verbeterde sfeer in de groep. Bij onderzoekend leren stemmen de leerlingen samen af, verdelen de taken en geven feedback aan ekaar. 

 

Op onze school ziet u het inspirerend leren terug in onze schoolbrede projecten, het samenwerkend leren, bewegingsmomenten tijdens de lessen, excursies bij Blink en workshops op basis van meervoudige intelligentie. We hebben aandacht voor motivatie (inzicht in je eigen ontwikkeling) en voor hogere denkorde-vragen (evalueren, analyseren, creëren). Daarnaast zetten we leerkrachten in hun kracht door hen vakken te laten geven waar zij veel passie voor hebben (gym, beeldende vorming, drama/dans/muziek, techniek). Onze leerlingen bezoeken tijdens hin schoolloopbaan vier musea )gevarieerd cultuuraanbod) en prikkelen we de nieuwsgierigheid van de leerlingen via bijvoorbeeld Grey of the day, Freeks wilde wereld, Klokhuis, Proefkeuken en de Klassieke Muziekkalender voor in de klas. 

 

Wilt u meer weten? Bekijk in de downloads ons schoolplan en de uitwerking van onze kernwaarden.